Franse Taal.org

franse dialecten. Bovendien, vind je andere handige hulpbronnen vinden over het frans, zoals woorden, scholen, franse literatuur en meer

Franse Dialecten

Frans is een van de belangrijkste Romaanse talen, na Spaans en Portugees. In 1999 was Frans 11e in het rijtje met meest gesproken talen, ongeveer 77 miljoen mensen (Francofonen genoemd) hebben Frans als hun moedertaal, en met mensen er bijgeteld die het als hun tweede taal spreken zijn het er 128 miljoen. Het is een officiele of administratieve taal in verscheidene gemeenschappen en organizaties (zoals de Europese Unie, het Internationale Olympisch Commitee, de Verenigde Naties en de Universal Postal Union).

Er zijn een aantal talen in Frankrijk, maar Frans wordt verreweg het meest gesproken en is de enige offiele taal van het land. Er worden echter nog wel verscheidene historische regionale talen gesproken tot op bepaalde hoogte. Het echte belang van lokale talen blijft een discussie onderwerp. Enige andere talen worden gesproken door een groot percentage van de bevolking vanwege immigratie.

Afrikaans Frans

Er wordt door veel mensen in Afrika Frans gesproken. Veel van de Afrikaanse staten spreken Frans met hun eige lokale specificaties. Dat er Frans wordt gesproken in Afrika komt door de kolonisatie door Frankrijk en België. Afrikanen maken een groot deel uit van de de Francofonie.

Belgisch Frans

Belgisch Frans is een variatie van Frans dat wordt gesproken in Wallonië. Belgisch Frans en het Franse Frans zijn bijna gelijk aan elkaar en is wederzijds verstaanbaar, maar er zijn wat verschillen in de woordenschat. Een opvallend verschil is tussen de twee (en ook Zwitsers Frans), het het gebruik van het woord septante voor zeventig, in tegenstelling tot soixante-dix (letterlijk ´zestig-tien´); en nonante voor negentig, in tegenstelling tot quatre-vingt-dix (letterlijk 'vier-twintig-tien´).

Er zijn ook wat verschillend in de uitspraak, maar ze verschillen niet meer dan bijvoorbeeld het verschil tussen de uitspraak in Marseille en Parijs. Het grootste verschil is dat de letter ´w´ bijna altijd net zoals in het Nederlands wordt uitgesproken, maar de Fransen zeggen een ´v´.

Cajun Frans

Cajun Frans is een Frans dialect dat wordt gesproken in de Amerikaanse staat Louisiana. Het is afgeleid van een ander Frans dialect, Acadisch, wat wordt gesproken in de staat Maine en in de Canadese Maritiem provincies. De term Cajun komt af van de Engelse uitspraak van het Franse woord Acadien. Sommige Cajuns noemen zichzelf cadiesn, wat niet afkomt van de Engelse uitspraak.

Quebec Frans

Frans uit Quebec of Québécois Frans is een Frans dialect dat wordt gesproken door het merendeel van de mensen uit Quebec, Canada (in 2001 was het 82,8%) In 2004 spraken ongeveer 6.700.000 Canadezen Frans als hun moedertaal.

Zwitsers French

Zwitsers Frans is de naam die wordt gebruikt voor de verschillende dialecten van het Frans in het Franse deel van Zwitserland.

De verschillen tussen Zwitsers Frans en Frans Frans hebben een paar verschillen in woorden maar verder is de taal bijna geheel wederzijds begrijpelijk: een Zwitser zal geen moeilijkheden hebben bij het verstaan van een Fransman, maar een Fransman zal wat woorden tegen komen die hij niet verstaat.

Vietnamees Frans

Vietnameens Frans is een uitgestorven Franse mengtaal gesproken in Vietnam. Dit dialect ontstond toen de Fransen in 1884 heersden over Vietnam. De taal werd beinvloed door Vietnamees, Frans, Engels, Javanees, Kantonees en Portugees. Het werd als een Franse taal gebruikt tussen de Fransen en Vietnamesen totdat de Fransen in 1954 werden weggedreven. Vandaag de dag wordt standaard Frans op sommige scholen als tweede taal gegegeven.