Franse Taal.org

franse gebarentaal. Bovendien, vind je andere handige hulpbronnen vinden over het frans, zoals woorden, scholen, franse literatuur en meer

Franse Gebarentaal

Als je wel eens in Frankrijk bent geweest of een franse film hebt gezien, kan het niet missen dat je de fransen wat bekende gebaren hebt zien maken, en ook onbekende gebaren. Hier zijn er een paar:
- Baiser la main: Een man die een vrouw dr hand kust is een gebaar van subtiliteit en perfektie. De lippen behoren de hand niet te raken, maar er boven blijven zweven.
- Silence!/Chut!: Om mensen te laten weten dat ze stil moeten zijn, steek je wijsvinger in de lucht. Om te laten weten dat je wat belangrijks gaat zeggen of iemand een standje gaat geven, zwaai dan met je vinger heen en weer.
- J'ai du nez: Om aan te geven dat je slim bent of de waarheid eerder achterhaalt dan anderen, tik dan je neus aan met je wijsvinger en zeg een van de volgende dingen: J´ai du nez, j´ai le nez fin, J´ai du flair.
- Pardon!: Om je te verontschuldigen of aan te geven dat je iets verkeerd hebt gedaan, bedek je mond met beide handen.
- Aoe, aoe !: Om aan te geven dat iemand zich in moeilijkheden bevind, hou je hand omhoog, met de handpalm naar de borst gekeerd, de vingers losjes en schud de hand terwijl je zegt " Aoe, aoe, aoe!"
- Faire la bise: La bise of le bisou betekend kus. Franse vrienden onder elkaar wisselen kussen uit op beide wangen bij het ontmoeten en het afscheid. Twee mensen die aan elkaar worden voorgesteld door gemeenschappelijke vrienden kunnen ook faire la bise, in het bijzonder kinderen en volwassenen.
- Ripitez: Iemand vragen om te herhalen wat er is gezegt, een fransman zou zijn hand achter zijn oor houden.
- Ça pue!: Hou je neus dicht om aan te geven dat iets stinkt of weerzinwekkend is.
- Bouche cousue: Hou je duim en wijsvinger samen en ´rits´ je lippen dicht om te laten blijken dat iemand z´n mond dicht moet houden.
- Du fric: Wrijf het je duim tegen je vingertopjes om aan te geven dat je geld nodig hebt of dat iets te duur is.
- Ferme-la!: Hou je hand in de vorm van een C en knijp je vingers en duim samen om te laten weten dat iemand z´n mond moet houden.